KMK-collectief

Karin Melchers Keramiek en KMK-collectief

De zogenaamde ‘harde kern’ van het collectief bestaat uit Karin Melchers, Ria Onderdelinden en Anita Wiersma en incidenteel werken of exposeren we samen met anderen. Sinds twee jaar geven wij keramiek en mozaïekworkshops en -lessen in het atelier in Heiloo. We stellen ons hierna kort voor en voor meer informatie verwijzen we naar de andere pagina’s op onze website.

Karin Melchers

Mijn kennismaking met klei vond plaats achter de draaischijf. Na de nodige lessen om dit proces enigszins te gaan beheersen, besloot ik om dit fanatieker te gaan aanpakken. Een eigen atelier werd gecreëerd en ik kon helemaal losgaan.

Na enige jaren kreeg ik behoefte om me verder te gaan verdiepen in, met name, de kunstzinnige kanten van keramiek. De 3-jarige keramiek opleiding bij Crejat én de kennismaking met gelijkgestemden, vormden een grote bijdrage aan mijn verdere ontwikkeling.

Wat mij vooral boeit is de vormentaal van een object; kleur kan uitdrukking en ondersteuning geven aan de vorm, maar soms kan het weglaten van kleur juist de vormentaal beter laten spreken. Het object zelf vertelt dan aan mij of, en welke, kleuren nodig zijn om zichzelf zo goed mogelijk te laten zien!

Op de pagina ‘Impressie Keramiek’ staat een deel van in de loop der jaren verkocht werk.

Ria Onderdelinden

Met het doel keramische objecten te gaan verwerken in mijn mozaïeken, leerde ik de klei kennen. Na een aantal cursussen heb ik de 3 jarige keramiekopleiding bij Crejat gevolgd, de glazuuropleiding bij de Kleiacademie in Amsterdam, waarna ik werd toegelaten tot het extra leerjaar Glazuren bij Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda. Eigen glazuren ontwikkelen is pure magie voor mij, al denkt niet iedereen daar zo over. Soms of beter gezegd, zelden heb je in één proef het gewenste resultaat. Vaker gaan veel proeven vooraf aan het vinden van de juiste kleur en structuur.

Vanuit de opleiding bij Crejat ontstond dus ons keramiek collectief. Het is heerlijk om samen te werken met bevlogen mensen, elkaar te inspireren en samen nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Ook het samen exposeren is steeds weer een bijzondere ervaring.

Anita Wiersma

Via een kennis die een keramiekatelier had, ben ik in aanraking gekomen met klei. Omdat ik dit érg leuk vond ben ik in de loop der jaren verschillende cursussen gaan doen. Dit vond plaats bij verschillende kunstenaars, zoals Karen Santen (Wherelant) en Sanne van Tongeren (Figura). Ook de 3 jarige opleiding Keramiek bij Crejat heb ik gevolgd. Mijn grootste interesse ligt bij modelboetseren, het maken van beelden van dieren en het maken van kistjes. Ik boetseer momenteel ook nog in Zaandijk (model) in het atelier van Angèle van den Thillart.

Het werk in ons collectief is een vervolg op de opleiding bij Crejat, het met gelijkgestemden werken met klei!