Impressie mozaïek door de jaren heen

Bollenveld in de polder
Madonna in parelmoer
Cuba libre

Welkom in Ria’s scherventheater. Voor haar is de uitdrukking ‘scherven brengen geluk’ boven zichzelf uitgestegen.
Als iets aan diggelen valt zijn we immers zelden blij, laat staan gelukkig. Geluk is een woord, een term en niet veel meer dan dat. We zouden eindeloos kunnen discussiëren en boeken vol kunnen schrijven over dat woord en de betekenis ervan.
Voor Ria geluk een momentopname, of beter gezegd, een stukje van een groter geheel en in die zin klopt de uitdrukking al veel meer.
Een mozaïek bestaat uit talloos veel losse stukjes (scherven, of wat voor materiaal dan ook).
Als iets wat ons dierbaar is breekt en in scherven uiteen valt, kunnen we daar verdrietig om zijn, maar we kunnen ook de scherven bij elkaar rapen, ze stuk voor stuk bekijken en er weer een nieuw geheel van maken. Sommige scherven gooien we weg en we voegen er nieuwe elementen aan toe, totdat we onze eigen, unieke creatie hebben gemaakt, helemaal naar onze eigen smaak, inzicht en ontwerp.
Zo kom je tot de ontdekking dat al die scherven die we een zelf gekozen plaats geven, leiden tot een mooi, uniek geheel, laten we het gerust een kunstwerk noemen, maar soms kan het tot meer leiden: tot inzicht, acceptatie en toewijding naar hetgeen wij zelf tot stand hebben gebracht.
Zelf en ook samen met anderen af en toe boven jezelf uitstijgen, zoals de uitdrukking ‘scherven brengen geluk’ ook boven zichzelf kan uitstijgen.